Monday 6 November 2017

14th ANTIFA FESTIVAL 10.-11.11.2017. Monteparadiso, Pula

"Četrnaestu godinu za redom drugi vikend u 11. mjesecu rezerviran je za pulski Antifa Fest. S programom počinjemo u petak 10.11.2016., a nastavljamo u subotu 11.11.2016. Spremili smo tri predavanja i dvije projekcije filma. Večernje programe završavamo koncertima, a ove godine nastupa ukupno 7 bendova - tri u petak i četiri u subotu.

Predavanja i projekcije filmova održat će se u Monteparadiso Hacklabu (DC Rojc, prizemlje desno), dok ćemo se po završetku programa u Hacklabu spustiti točno kat ispod, u Monteparadiso klub, gdje će se održati koncertni dio programa. Ulaz na program u Hacklabu je besplatan."


Petak, 10.11.2017.

18:00 A.L.F. Behind The Mask: The Story Of The People Who Risk Everything To Save Animals, dokumentarni film, 70 min

Dokumentarac koji iskreno i promišljeno otkriva ljude koji stoje iza pokreta za oslobađanje životinja (Animal Liberation Front). Ovaj pokret bori se za prava životinja, a pojedinci unutar njega voljni su i prekršiti zakone kako bi postigli svoj cilj. Zapanjujuće snimke aktivista ALF-a u akciji zajedno s njihovim objašnjenjima daju nam uvid u kompleksnu sliku grupe koja je spremna riskirati sve za dobrobit životinja.


20:00 "ALT-RIGHT, novi fenomen ili novo američko pakiranje prokušane europske prakse?", diskusija, Edgar Buršić

U Hrvatskoj je u zadnjih desetak godina došlo do svojevrsne “amerikanizacije” društvenog, ekonomskog, političkog i kulturnog prostora. Djelomično preko desnih kršćanskih udruga i inicijativa, djelomično preko internetske propagande i aktivizma sloboidnotržišnih opcija. Do sada u okolici nije falila klasična radikalna desnica, a od sada izgleda neće faliti ni “Alternativna desnica”, odnosno, sve ono što ide pod američkom novotarijom zvanom ALT-RIGHT. No je li stvarno novost tzv. ALT-RIGHT, je li stvarno samo američka priča? Čini se da nije, neke su prakse u Europi (Italija, Francuska, Španjolska) poznate i više desetljeća, razlika je u tome što su dolaskom na vlast Donalda Trumpa takvi fenomeni dobili novi moment, a internet omogućava prelijevanje priče u druge dijelove svijeta neovisno o lokalnom kontekstu.
U sklopu diskusije biti će prikazan i kratki dokumentarac o ALT-RIGHT-u.


22:00 Koncert - D.J. & The Wootchyak , Gužva u Bajt, TBA

D.J. & the Wootchyak (Pula)
Melodic hardcore punk

Gužva u Bajt (Slovenija)
Punk

TBA


Subota, 11.11.2017.

18:00 The Antifascists, dokumentarni film, Grčka/Švedska, 75 min

Već se neko vrijeme na ulicama diljem Europe vodi rat niskog intenziteta, a vodi se oko fašizma. Ovaj nas dokumentarac vodi iza maski militantnih grupa pod nazivom antifašista. 2013. godine grupa naoružanih nacista napada miran prosvjed u Stockholmu na kojem je nekoliko ljudi ozlijeđeno. U Grčkoj, neonacistička stranka Zlatna zora postaje treća najveća stranka po rezultatima na izborima, u Malmöu aktivist Showan Shattak završava u komi nakon što su on i njegovi prijatelji napadnuti noževima od strane nacista. U ovom prikazu antifašista u Grčkoj i Švedskoj upoznajemo ključne osobe koje objašnjavaju svoj stav o svojoj radikalnoj politici istovremeno preispitujući razinu vlastite nasilnosti i militantnosti.
Film se premijerno prikazuje u Hrvatskoj.


20:00 Okrugli stol - predstavljanje - SAWA Zupanja - razgovor s organizatorima hardcore punk festivala SAWA - predstavljanje festivala i kolektiva
Siniša Lastavica - Sinki i Antun Debak


21:00 Kapitalizam i kriza u Hrvatskoj, predavanje, Bojan Tomić

U kratkom predavanju/diskusiji iznijet će neke statističke pokazatelje koji se tiču kapitalizma u Hrvatskoj, pokušat će definirati uzroke i posljedice loše ekonomske situacije u kojoj se nalazi Hrvatska kao i neke od modela rješavanja ekonomskih problema koji su u suprotnosti sa neoliberalnim dogmama o privatizaciji i liberalizaciji tržišta. Uz to bit će govora i o modelima političkog organiziranja koji se mogu potencijalno suprotstaviti negativnim tendencijama unutar kapitalizma.

Bojan Tomić - diplomirani inženjer elektrotehnike, gitarist i vokal u hardcore punk bendu Kriva Istina. Područja interesa su mu politička ekonomija kapitalizma, ekonomska demokracija te razni oblici lijevog političkog aktivizma.


22:00 Koncert - Kriva Istina, Skinpin, Disbaja, EkeBuba

Kriva Istina (Zagreb)
Melodic hardcore punk

Skinpin (Australija)
punk

Disbaja (Zagreb)
d-beat/hardcore punk

EkeBuba (Zagreb)
Speed punk

No comments: